Innerlijke autoriteit: zo maak je keuzes in lijn met jouw design

Je innerlijke autoriteit in Human Design vertelt je alles over hoe jij beslissingen neemt. Door te begrijpen welk type innerlijke autoriteit je hebt en hoe je deze toepast in je dagelijks leven, kun je keuzes maken die volledig in lijn zijn met je ware zelf. Trouw blijven aan jezelf dus! Het volgen van mijn (in mijn geval Splenic) autoriteit, heeft me zoveel gebracht! Dat gun ik jou ook. Dus ik zou zeggen; experimenteer met de tips in dit artikel en ontdek zelf hoe het voor je kan werken.

Innerlijke autoriteit Human Design

Wat is je innerlijke autoriteit?

In Human Design kan je je innerlijke autoriteit vergelijken met je intuïtie. Dit innerlijke weten helpt jou om keuzes te maken die het beste voor je zijn. Maar helaas wordt ons van jongs af aan vaak geleerd om logica en rede boven je instinct te plaatsen. Daar komt ook nog bij dat veel mensen worden beïnvloed door externe factoren (zoals verwachtingen uit je omgeving, conditioneringen en culturele normen). En zo kan je langzaam maar zeker vervreemd raken van je intuïtie. Je innerlijke autoriteit nodigt je uit om weer te vertrouwen op die eigen, unieke manier van ‘voelen’ en ‘weten’. 

In totaal bestaan er binnen Human Design 7 verschillende innerlijke autoriteiten, met elk hun eigen unieke manier van werken:

 • Emotionele autoriteit
 • Sacrale autoriteit
 • Splenic autoriteit
 • Ego (hart) autoriteit
 • Self-projected autoriteit
 • Environmental autoriteit (No inner authority)
 • Lunar autoriteit

Emotionele autoriteit

Als je een emotionele autoriteit hebt neem je je beslissingen het beste wanneer je wacht op helderheid (en dus niet wanneer je middenin een emotie zit). Deze autoriteit komt het vaakst voor binnen Human Design. Ongeveer 50% van de mensen op deze aarde heeft een emotionele autoriteit. Dit komt doordat het Emotioneel centrum (ook wel; het Solar Plexus centrum) een van de meest gedefinieerde centra is in Human Design. Heb jij ook een emotionele autoriteit? Neem dan de tijd om je emoties te doorvoelen en te stabiliseren voordat je tot een definitieve keuze komt.

Praktische tips:

 • Geef jezelf de tijd om te beslissen en wacht tot je emotionele golf voorbij is voordat je een keuze maakt. Emoties kunnen misleidend zijn.
 • Houd een dagboek bij om je emoties en de bijbehorende beslissingen te tracken. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en om beter te begrijpen wanneer je wel of juist niet een beslissing moet maken.

Sacrale autoriteit

Met een sacrale autoriteit maak je keuzes het beste op basis van je onderbuikgevoel, je sacrale centrum. Het sacrale centrum is de bron van levenskracht en energie, wat betekent dat beslissingen die hieruit voortkomen je energie zullen geven in plaats van nemen. Wanneer je hier goed op intuned zul je merken dat jouw lichaam fysiek reageert op een keuze; je kunt dit ervaren als een expansief gevoel bij een ‘ja’ en een samentrekkend gevoel bij ‘nee’. Dit type autoriteit komt alleen voor bij Generators en Manifesting Generators. 

Praktische tips:

 • Luister naar je initiële respons op een vraag of situatie. Vaak geeft je lichaam direct aan wat goed voelt en wat niet. Het kan hierbij helpen om je ogen te sluiten en naar je buik te ademen.
 • Stel jezelf ja / nee vragen om helderheid te krijgen. Vermijd open vragen, dat kan voor jou verwarrend werken.
 • Speel met het volgen van je sacrale respons in de kleine, dagelijkse keuzes die je maakt om je intuïtie te versterken.

Splenic autoriteit

Wanneer je milt centrum gedefinieerd is (oftewel; gekleurd) en je emotionele en sacrale centrum ongedefinieerd (wit), dan heb je een splenic autoriteit. Deze autoriteit wordt ook wel; milt autoriteit genoemd en komt alleen voor bij Projectors en Manifestors. De splenic autoriteit gaat volledig uit van je instinct en intuïtie. Heb jij een splenic autoriteit? Dan weet jij vaak direct wat goed voor je is. Je voelt een ‘yes’ als een soort urge door je lichaam heen gaan wanneer je ergens enthousiast van wordt. Het is een autoriteit die je voelt in het nu; een krachtig, maar tegelijkertijd subtiel signaal dat je ver gaat brengen (wanneer je er echt op vertrouwd). Don’t miss it, want het is zo voorbij als je er niet op let.  

Praktische tips:

 • Vertrouw op je allereerste intuïtieve reactie. Deze is vaak stil en subtiel.
 • Mediteer of beoefen mindfulness om je intuïtie te versterken. Hoe meer je je afstemt op het hier en nu, hoe beter je je milt signalen zult kunnen herkennen.

 

Ego autoriteit

Met een ego-autoriteit neem je beslissingen op basis van je persoonlijke wilskracht en zelfbelang. Oftewel; jij maakt keuzes die goed zijn voor jou en wat jij wilt, ongeacht wat het voor anderen betekent. Het is een van de meest geconditioneerde autoriteiten omdat het je al snel de stempel op kan leveren dat je egoïstisch bent. Maar jij bent gewoon zo ontworpen. Vertrouw erop dat de keuzes die jij maakt op basis van je ego autoriteit aligned zijn voor jou, en daarmee voor anderen. De ego-autoriteit is zeldzaam en kan alleen voor komen bij mensen met een gedefinieerd hartcentrum.

Praktische tips:

 • Wees eerlijk over wat je wilt en wat je nodig hebt, zonder je te laten beïnvloeden door anderen. Vraag jezelf af: “Wat wil ik echt?” en baseer je beslissing vervolgens op je eigen verlangens en behoeften.
 • Oefen zelfliefde en tune in op jezelf. Dit helpt je om duidelijkheid te krijgen over je diepste verlangens.
 • Wees niet bang om je verlangens uit te spreken en actie te ondernemen

Self-projected autoriteit

Een self-projected autoriteit komt alleen voor bij Projectors. Jij maakt beslissingen op basis van je autoriteit, waarbij je jezelf vragen kunt stellen zoals: “Ben ik de persoon die dit / dat wil doen?”, “Ben ik een persoon die dit / dat is?”. Probeer je daarbij niet af te laten leiden door gedachten zoals; “Maar dat is te duur”, of “Een andere kleur is beter voor je”. Dat is je ratio. Jij mag bij het maken van beslissingen echt uitgaan van wie jij werkelijk bent (of wie jouw next level versie is). Wie ben je echt en waar ga je naar toe? 

Praktische tips:

 • Met een self-projected autoriteit kan je gemakkelijk beïnvloed worden door anderen. Probeer je dus af te zonderen wanneer je belangrijke beslissingen maakt, zodat je je echt op jezelf kunt focussen
 • Trek je niets aan van wat anderen van je vinden; het gaat erom dat je je hoogste expressie leeft.

Environmental autoriteit (No inner authority)

Dit type autoriteit is het meest zeldzaam en komt alleen voor bij Projectors zonder gedefinieerde motorcentra (Mental Projectors). De manier waarop jij beslissingen neemt is echt uniek. Het is dus extra belangrijk voor jou dat je hier meer over leert, zodat je aligned beslissingen kunt nemen (los van de manier waarop een ander het misschien zou doen). Met een environmental autoriteit heb je een ‘outer authority’, ook wel; ‘no inner authority’ genoemd. Dit betekent dat jouw beslissingsmechanisme niet in jou zit, maar in de energie om je heen. Je neemt je beslissingen dus door de interactie met je omgeving en andere mensen. Het wordt ook wel het ‘sounding board authority’ genoemd. Je bent een klankbord. Jouw gedachten zijn heel belangrijk voor de wereld. Daarmee begeleid jij anderen.

Praktische tips:

 • Bespreek je gedachten met 2 of 3 mensen die je vertrouwt, zodat je je hersenspinsels met ze kunt delen. Ze hoeven niet te reageren, het gaat er puur om dat je kunt terugluisteren hoe het klinkt voor jou. Dit is voor het nemen van grote beslissingen belangrijk
 • Zorg ervoor dat je op een plek bent waar jij je fijn voelt, dat helpt je om helder te denken en te beslissen.
 • Verander van omgeving als je vastzit in een beslissing. Ga wandelen of zoek een nieuwe plek op. 
Environmental autoriteit

Lunar autoriteit (Reflectors)

De Lunar autoriteit komt alleen voor bij Reflectors. Reflectors staan volledig in verbinding met de natuur en het universum en je neemt beslissingen dan ook het beste op basis van de maancyclus. Oftewel; jij hebt (bij belangrijke keuzes) over het algemeen een maand nodig om helderheid te krijgen. Als Reflector ben je zeer gevoelig voor je omgeving. Zorg er dus voor dat je je op een fijne plek bevindt wanneer je een knop doorhakt.

Praktische tips:

 • Geef jezelf de tijd en volg de maancyclus om tot beslissingen te komen.
 • Houd een maankalender en een journal bij om te zien hoe je energie verandert gedurende de maand.
 • Breng tijd door in verschillende omgevingen om te voelen welke het beste bij je past voordat je een beslissing neemt.
lunar autoriteit

Meer weten over je innerlijke autoriteit?

In mijn meest complete programma ALIGNED leg ik alle autoriteiten uitgebreid aan je uit, inclusief werkboeken met praktische opdrachten zodat je mijn kennis écht kunt toepassen in de praktijk. In ALIGNED bespreek ik alle onderdelen van Human Design, zodat je niet alleen jezelf, maar ook je partner, je kinderen of je klanten kunt begeleiden met het belichamen van hun design. Dat is wat mij betreft het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven.

Liefs,

Lindy

Meer weten over Human Design?

Het 2/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 2/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 2/5 profiel in Human Design ontstaat er magic...

Het 3/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 3/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Heb jij een 3/6 profiel in Human Design? Dan is jouw leven...

Het 1/4 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 1/4 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over de rol die jij mag belichamen in dit leven. Ook zegt het wat over hoe jij je levensdoelen manifesteert. In Human Design is het 1/4 profiel degene die anderen verrijkt met hun...

Het 5/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 5/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 5/1 profiel in Human Design ben jij hier om een held...

Stap voor stap deconditioneren met behulp van Human Design

Stap voor stap deconditioneren met behulp van Human DesignGedurende je leven heb je jezelf (bewust of onbewust) een bepaalde rol aangemeten. Dit kan komen door de dingen die je hebt meegemaakt, maar ook door de omgeving waarin je bent opgegroeid. De een is hier...

Het 4/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 4/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 4/6 profiel in Human Design draait het volledig om...

Het 1/3 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 1/3 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 1/3 profiel in Human Design ben jij degene die...

Het 5/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 5/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Heb jij een 5/2 profiel in Human Design? Dan ben jij, met...

Het 4/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

In Human Design staat het 4/1 profiel voor degenen die hun eigen waarheid delen om anderen te verrijken.Je profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Het 4/1...

Het 6/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 6/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. In Human Design staat het 6/2 profiel voor het opdoen van...