Stap voor stap deconditioneren met behulp van Human Design

Gedurende je leven heb je jezelf (bewust of onbewust) een bepaalde rol aangemeten. Dit kan komen door de dingen die je hebt meegemaakt, maar ook door de omgeving waarin je bent opgegroeid. De een is hier gevoeliger voor dan de ander. In dit artikel leg ik je uit hoe je stap voor stap kunt deconditioneren met Human Design, zodat je weer dichter bij je authentieke zelf komt.

Wat is deconditioneren eigenlijk?

Deconditioneren betekent het loslaten van aangeleerd gedrag en belemmerende overtuigingen, die zijn voortgekomen uit externe invloeden zoals sociale druk, opvoeding, culturele normen en andere omgevingsfactoren. Het gaat er dus om dat je patronen afleert die niet authentiek zijn voor jouw ware zelf. Door te deconditioneren laat je los wie je dacht te moeten zijn.

Een voorbeeld van deconditioneren in de praktijk

Stel je voor dat je bent opgegroeid in een omgeving waar hard werken en prestatiegerichtheid de norm waren. Als gevolg hiervan heb je een sterke drang ontwikkeld om jezelf continu te bewijzen, zelfs als dit ten koste gaat van je gezondheid. Door te deconditioneren ontdek je langzaam dat dit gedrag eigenlijk helemaal niet bij jou hoort, maar dat het voortkomt uit externe conditionering. Human Design helpt je bij dit proces omdat jouw design precies omschrijft hoe jij in essentie bent ontworpen. Zo ontdek je aan de hand van je design bijvoorbeeld dat je een Projector bent en dat meer rust nemen dus veel beter bij je past. Zo zijn er nog veel meer inzichten die je uit jouw unieke design kunt halen en die je volledig in lijn brengen met je ware zelf.

Waarom is deconditioneren zo belangrijk?

 • Je kunt weer authentiek leven: Door te deconditioneren kom je los van alles wat jou niet dient. Hierdoor kan je weer leven vanuit je authentieke kern, waardoor alles automatisch meer zal stromen..
 • Je ervaart meer innerlijke rust: Wanneer je niet langer handelt vanuit conditioneringen, ervaar je meer innerlijke rust.
 • Je bent trouw aan jezelf: Door je beslissingen te baseren op je eigen autoriteit en strategie, maak je keuzes die veel beter passen bij wie je daadwerkelijk bent.
 • Het bevordert je algehele welzijn: Als je continu probeert te voldoen aan de verwachtingen van je omgeving kan dit je op den duur volledig opbranden. Door te deconditioneren verbeter je dus je fysieke en mentale gezondheid.

Je ervaart meer voldoening: Door te leven volgens je eigen energetische blauwdruk, ervaar je meer voldoening en geluk in je dagelijks leven.

Deconditioneren met Human Design: zo pak je het aan

Deconditioneren is een bewust en langdurig proces. Het begint in de basis bij zelfbewustzijn en zelfreflectie, waarbij je je eigen patronen, gedragingen en reacties onderzoekt om te ontdekken wat bij jou hoort en wat niet. Pak je jouw persoonlijke blauwdruk erbij zodat je conditioneringen nog eenvoudiger kunt herkennen en ombuigen. Zo pak je het deconditioneren stap voor stap aan:

1. Herken je ‘not self’ en maak daar je signature van

Deconditioneren met behulp van je design begint met het herkennen van je ‘not self’. Ieder energietype heeft een ander ‘not self’ thema:

 • Projector: verbittering 
 • Manifestor: boosheid
 • Generator: frustratie
 • Manifesting Generator: boosheid en frustratie 
 • Reflector: teleurstelling

Ga gedurende de dag eens na wanneer je je ‘not self’ opmerkt. Ben je bijvoorbeeld een Manifestor, let er dan eens op wanneer je boosheid ervaart. Waar wordt dit gedrag bij jou door getriggerd? En wat kan je doen om hier je ‘signature’ van te maken? Je signature is het tegenovergestelde van je ‘not self’. Het is het gevoel dat jij ervaart wanneer je beslissingen in lijn zijn met je design. Bekijk hier wat jouw signature is:

 • Projector: succes
 • Manifestor: vrede / rust
 • Generator: tevredenheid
 • Manifesting Generator: vrede / rust en tevredenheid 
 • Reflector: verrassing

2. Volg je autoriteit

Nu je je ‘not self’ en ‘signature’ hebt ontdekt, is het tijd om aan de slag te gaan met je autoriteit. (Je vindt je autoriteit op je Human Design chart). Je autoriteit helpt je om beslissingen te nemen die in lijn zijn met je ware zelf. Binnen Human Design worden er 7 verschillende autoriteiten onderscheiden:

 • Emotionele autoriteit
 • Sacrale autoriteit
 • Splenic autoriteit
 • Ego/hart autoriteit
 • Self-projected autoriteit
 • Mentale autoriteit
 • Lunar autoriteit

Emotionele Autoriteit

Als je een emotionele autoriteit hebt, maak je beslissingen op basis van je gevoelens. Het is belangrijk om je emoties volledig te doorvoelen en pas een beslissing te nemen wanneer je helderheid hebt over hoe je je echt voelt.

Sacrale Autoriteit

Met een sacrale autoriteit vertrouw je op je onderbuikgevoel. Wanneer iets goed voor je is, voel je een duidelijke, levendige reactie in je lichaam, alsof je ‘aan’ gaat. Merk je dit gevoel op, dan kun je vol vertrouwen die richting op gaan.

Splenic Autoriteit

Met een splenic autoriteit vertrouw je volledig op je intuïtie. Jij weet direct in het moment of iets goed voor je is zonder het te hoeven overdenken. Je intuïtie geeft je spontane, korte signalen die je kunt volgen.

Ego/Hart Autoriteit

Bij een ego/hart autoriteit luister je naar de verlangens van je hart en je wilskracht. Stel jezelf vragen zoals: “Is dit echt wat ik wil?” en “Brengt dit me dichter bij mijn doelen?”. Als je hart enthousiast ‘ja’ zegt, is dat een teken om door te zetten.

Self-Projected Autoriteit

Met een self-projected autoriteit maak je beslissingen door je gedachten en gevoelens hardop uit te spreken. Let vooral op je intonatie; als je echt enthousiast klinkt, is dat een teken dat je op de goede weg zit.

Mentale Autoriteit

Met een mentale autoriteit neem je de tijd om alle informatie te verzamelen die je nodig hebt voor een beslissing. Bespreek je overwegingen met iemand die je vertrouwt, neem de tijd om alles te laten bezinken, en maak dan een keuze op basis van je gevoel.

Lunar Autoriteit

Als je een lunar autoriteit hebt, wacht je een volledige maancyclus af voordat je een belangrijke beslissing neemt. Dit geeft je de tijd om je gevoelens en gedachten te laten rijpen. Als je na deze periode nog steeds dezelfde beslissing wilt nemen, weet je dat het de juiste keuze is. (Alleen Reflectors kunnen een Lunar autoriteit hebben).

3. Volg je strategie

Stap 3 is het volgen van je strategie. Door je strategie te volgen zorg je ervoor dat kansen als vanzelf op je pad komen. Ieder energietype heeft een andere strategie:

 • Projector: wacht op een uitnodiging
 • Manifestor: informeer en initieer
 • Generator: respondeer
 • Manifesting Generator: respondeer en informeer / initieer
 • Reflector: wacht een maancyclus

Door je strategie te volgen, verminder je de kans op weerstand en conflicten.

4. Aan de slag met je ongedefinieerde centrums

Bij stap 4 ga je aan de slag met je ongedefinieerde centrums. (De volgorde maakt hierbij niet uit, kies een centrum waar je aandacht naartoe getrokken wordt). Ongedefinieerde centrums zijn de energiecentra die wit zijn. Bekijk in je chart welke centra dit zijn bij jou. Deze witte centrums zijn de plekken waar je ontvankelijk bent voor invloeden van buitenaf, oftewel; hier ben jij gevoelig voor conditionering. Ieder centrum heeft een ander thema:

 • Hoofd centrum: Zo kom jij aan inspiratie
 • Ajna centrum: Zo ga jij om met ideeën
 • Keel centrum: Jouw sterkste communicatiestijl
 • G-centrum: Jouw identiteit, zelfliefde en richting in het leven
 • Ego centrum: Jouw eigenwaarde, motivatie en doorzettingsvermogen
 • Emotioneel Solar Plexus centrum: Zo ervaar jij emoties
 • Sacraal centrum: Het inzetten van jouw energie
 • Milt centrum: Jouw angsten, gezondheid en intuïtie
 • Wortel centrum: Zo ga je om met stress en druk

Het is belangrijk om je bewust te worden van wat je precies ervaart in je ongedefinieerde centrums. Probeer per centrum eens na te gaan welke emoties, gedachten of gedragingen van jou zijn en welke niet. Mediteren of journallen kan je hierbij helpen.

5. Aan de slag met je gedefinieerde centrums

Gedefinieerde centrums zijn de energiecentra in je chart die gekleurd zijn. Dit zijn je krachtbronnen en ze bepalen grotendeels hoe jij jouw energie kunt inzetten. Kies intuïtief een centrum uit en lees er meer over, zodat je ze bewust kunt gebruiken om je volledige potentieel te benutten. 

6. Je definitie, kanalen, poorten en variabele

Tot slot spelen je kanalen, definitie, poorten en variabelen een belangrijke rol in het deconditioneringsproces. Ook hierbij geldt weer dat de volgorde niet uitmaakt. Je kunt starten bij dat wat voor jou op dit moment goed voelt. Je kanalen (die twee poorten verbinden) staan voor jouw unieke talenten. Door je bewust te worden van deze gaven, kan je herkennen wat bij jou hoort en welke oude patronen je los mag laten. Je definitie (oftewel de manier waarop je gedefinieerde centrums met elkaar zijn verbonden) vertelt je hoe jouw energie van nature stroomt. Dit helpt je om authentieke keuzes te maken, in plaats van te reageren op de verwachtingen van anderen. De poorten staan voor je kwaliteiten en karaktereigenschappen waar je toegang tot hebt. Je hebt er 26 in totaal; 13 aan je bewuste kant en 13 aan je onbewuste kant. Door je poorten te kennen kun je geconditioneerd gedrag sneller herkennen en omzetten naar wie jij daadwerkelijk bent. Tot slot staan de variabelen (die vier pijlen rondom je hoofd, bovenin je chart) voor hoe jij het beste functioneert. Door al deze inzichten stap voor stap toe te passen, kan je langzaam maar zeker weer leven volgens je eigen ritme en behoeften. Onthoud dat deconditioneren tijd nodig heeft. Zo heb je bijvoorbeeld niet binnen een dag je ‘not self’ onder controleren. Gun jezelf die tijd en vertrouw op het proces. Voel je dat je ergens al lekker in alignment bent? Top! Zie dit dan als een mooie bevestiging van de stappen die je zet, je hoeft niet langer met dat onderdeel van je design bezig te zijn.

Ik hoop van harte dat dit artikel je weer een stapje dichterbij jezelf heeft gebracht. Onthoud dat jouw design je hoogste frequentie is. Deconditioneren en leven in alignment betekent leven vanuit zelfliefde en daarmee het leven van je dromen aantrekken. Dat wil niet zeggen dat deconditioneren altijd makkelijk is. Soms moet je je allerdapperste jij tevoorschijn toveren. Maar ik weet 100% zeker dat jij dit kunt!

Liefs,

Lindy

Meer weten over Human Design?

Het 5/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 5/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 5/1 profiel in Human Design ben jij hier om een held...

Het 4/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 4/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 4/6 profiel in Human Design draait het volledig om...

Het 1/3 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 1/3 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 1/3 profiel in Human Design ben jij degene die...

Het 5/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 5/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Heb jij een 5/2 profiel in Human Design? Dan ben jij, met...

Het 4/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

In Human Design staat het 4/1 profiel voor degenen die hun eigen waarheid delen om anderen te verrijken.Je profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Het 4/1...

Het 6/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 6/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. In Human Design staat het 6/2 profiel voor het opdoen van...

Wat is je incarnation cross in Human Design?

Wat is je incarnation cross in Human Design?Je incarnation cross in Human Design laat zien waarom jij hier op aarde bent gekomen en vertelt je alles over je levensmissie. De energieën van de vier gates waaruit je incarnation cross bestaat vertellen je grotendeels wat...

Hoe kan het dat tweelingen met hetzelfde Human Design toch verschillend zijn?

Hoe kan het dat tweelingen met hetzelfde Human Design toch verschillend zijn?Je unieke design wordt bepaald door je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats. Dit betekent dat tweelingen vaak zeer vergelijkbare of zelfs identieke Human Designs charts hebben. Maar...

Het 3/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 3/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe jij je levensdoelen manifesteert. In Human Design staat het 3/5 profiel voor experimenteren,...

Dit zeggen de pijlen (variabelen) in Human Design over jou

Dit zeggen de pijlen (variabelen) in Human Design over jouDe pijlen in je Human Design chart geven je inzicht in hoe je naar de wereld kijkt, in welke omgeving jij je het prettigst voelt en hoe je informatie tot je neemt. Ze zijn een mooie tool om je verder te...