De 9 Human Design centers & hun unieke krachten

Op je chart zie je gekleurde en witte vlakken. Deze vlakken noem je binnen Human Design je centers. Het zijn er negen in totaal en elk centrum heeft zijn eigen kenmerken en krachten. Samen vormen ze de basis van jouw unieke bodygraph. In dit artikel lees je waar ieder centrum voor staat en wat dit betekent voor jouw persoonlijkheid.

 

De oorsprong van de Human Design centers

Als je naar de centrums op je chart kijkt, zie je al snel de overeenkomst met het chakrasysteem. Een chakra is een energiepunt in je lichaam van waaruit je zowel energie kunt ontvangen als uitstralen. De chakra’s bevinden zich net als de Human Design centers op verschillende plekken in je lichaam (van boven naar beneden, van je kruin tot je wortel). Het verschil tussen deze twee systemen is dat Human Design 9 centers telt, terwijl het chakrasysteem er 7 heeft. (Het Ego centrum en het Solar Plexus centrum zijn geen losse chakra’s).

Waarom zijn de centers zo belangrijk?

De centrums die je gedefinieerd of ongedefinieerd hebt bepalen welk energietype je bent en welke autoriteit en strategie je hebt. Ze zijn dus heel bepalend voor wie jij bent als persoon. Ze laten je onder andere zien hoe je aan inspiratie komt, hoe je communiceert, wat je angsten zijn en hoe je je energie het beste in kunt zetten. Kortom; het is de moeite waard om je hierin te verdiepen!

Gedefinieerd, ongedefinieerd of open?

Een centrum kan gedefinieerd, ongedefinieerd of open zijn. 

  • Gekleurd = gedefinieerd
  • Ongekleurd = ongedefinieerd

Heb je geen poorten (gates) geactiveerd in een centrum? Dan is het een open centrum. 

In jouw gedefinieerde centrums heb je een constante energie waarop je kunt vertrouwen. Dit is aan de ene kant positief, maar het kan er ook voor zorgen dat je vastroest in bepaalde patronen. Bij de ongedefinieerde centrums sta je open voor invloeden van buitenaf en leer je dingen. Het kan je gevoelig maken voor wat de wereld van je vindt. Maar als je eenmaal weet dat de energie uit deze centra niet per se van jou hoeft te zijn, kun je hier beter mee omgaan en beoordelen wat bij jou hoort en wat niet. 

Alle Human Design centers op een rij

Human Design de centrums

Hoofd centrum: Zo kom jij aan inspiratie

Jouw hoofdcentrum helpt je met het bereiken van je dromen. Zoals je ziet steekt het een stukje boven je design uit. Dat betekent dat dit energiecentrum zich deels buiten jouw lichaam bevindt en het is dus jouw lijntje met jouw hogere zelf. Door deze directe lijn te trainen heb je toegang tot een universele wijsheid. Het is de frequentie van liefde en die helpt jou altijd verder. Het geeft je precies de inzichten die je nodig hebt om verder te komen. In mijn programma ALIGNED help ik je met het openstellen van deze verbinding. 

Ongedefinieerd: Wanneer dit centrum bij jou ongedefinieerd is zul je vastlopen op het moment dat je continu nadenkt over hoe je iets moet doen en wat je moet doen. Stel jezelf open voor het Universum en vertrouw erop dat de juiste dingen op je pad komen. Laat je daarbij leiden door wat je autoriteit zegt.

Gedefinieerd: Jij bent in staat om met unieke ideeën te komen en om een inspiratiebron te zijn voor anderen. Het kan er wel voor zorgen dat je veel in je hoofd zit. Soms heb je het gevoel dat je met alle antwoorden moet komen, maar doe dit alleen wanneer je er energie van krijgt.

Ajna centrum: Zo ga jij om met ideeën

Je Ajna centrum verwerkt de informatie die je via je hoofdcentrum binnenkrijgt. Je kunt het ook wel zien als een computer die alle data verwerkt en structureert. 

Ongedefinieerd: Als dit centrum bij jou ongekleurd is dan ben je letterlijk open minded! Maar dat betekent niet dat je direct wat met al die ideeën moet doen. Blijf daarin altijd eerst je autoriteit volgen. 

Gedefinieerd: Is je Ajna centrum gedefinieerd dan weet jij dingen meestal heel zeker. Een schaduwkant hiervan is dat je bang kan zijn dat mensen niet op jouw ideeën zitten te wachten. 

Keel centrum: Jouw sterkste communicatiestijl

Het Keel centrum is de manier waarop jij je uit, de manier waarop jij jouw stem laat horen aan de wereld. 

Ongedefinieerd: Als dit centrum bij jou ongedefinieerd is, dan is het voor jou goed om te observeren en naar anderen te luisteren. Probeer pas te spreken wanneer je voelt dat iets echt gezegd moet worden. 

Gedefinieerd: Een gedefinieerd Keel centrum komt bij maar liefst 71% van de wereldbevolking voor en is daarmee het meest gedefinieerde centrum. Alleen een Reflector kan geen gedefinieerd Keel centrum hebben. Heb jij dit centrum gedefinieerd? Dan mag je het naar buiten brengen wanneer je iets voelt of ervaart. Wanneer je dit aligned en vanuit liefde doet, verander je de wereld op een positieve manier.

Wil je al jouw centrums uitgeschreven hebben in praktische, begrijpelijke taal zodat je het direct kunt toepassen in je dagelijkse leven? Vraag dan een op maat gemaakte blauwdruk aan. Daarin beschrijf ik (naast alle centrums) gedetailleerd hoe jij bent ontworpen en hoe je daarmee jouw droomleven kunt creëren. Al +2500 keer besteld!

G-centrum: Jouw identiteit, zelfliefde en richting in het leven

Je G-centrum vertelt je alles over je identiteit en jouw richting in dit leven. 

Ongedefinieerd: Als dit centrum wit is bij jou dan betekent dat dat je geen vaste identiteit hebt. Jij kan bijvoorbeeld gemakkelijk van kledingstijl wisselen, gewoon omdat dat op dat moment bij je past. 

Gedefinieerd: Heb je een gedefinieerd G-centrum? Dan mag je een authentieke expressie zijn van wie je werkelijk bent en anderen inspireren hetzelfde te doen.

Ego centrum: Jouw eigenwaarde, motivatie en doorzettingsvermogen

Het Ego centrum heeft betrekking op je wilskracht en eigenwaarde. Dit centrum is, op het Hoofd centrum na, het meest ongedefinieerde centrum. 

Ongedefinieerd: Als dit centrum bij jou ongedefinieerd is dan betekent het niet dat je geen doorzettingsvermogen hebt, maar dat je niet ontworpen bent om je doelen te behalen puur en alleen op wilskracht. 

Gedefinieerd: Slechts 35% van de wereldbevolking heeft een gedefinieerd Ego centrum. Als dit bij jou zo is dan ben je gemaakt om door te zetten wanneer het even wat moeilijker gaat. Jij laat anderen zien dat iedereen zijn dromen waar kan maken.

Milt centrum: Jouw angsten, gezondheid en intuïtie

Het milt centrum is het centrum van de intuïtie en het lichaamsbewustzijn. Het is één van de oudste centers binnen Human Design en gaat eigenlijk terug naar de tijd waarin we in grotten leefden en super alert moesten zijn. 

Ongedefinieerd: Met een ongedefinieerd milt centrum voel je heel goed aan hoe een ander zich voelt. Je bent een heler en voelt aan wat een ander nodig heeft om gezond te zijn. 

Gedefinieerd: Met een gedefinieerd milt centrum heb je een sterke intuïtie. Jij voelt meteen aan wat het beste is voor jou, maar het is ook het centrum waar angsten zich kunnen opstapelen. Voel je angst en voel je tegelijkertijd instinctief aan dat je iets mag gaan doen, dan moet je door die angst heen breken.

Emotioneel Solar Plexus centrum: Zo ervaar jij emoties

Je Solar Plexus centrum (ook wel Emotioneel centrum genoemd) staat, zoals de naam al doet vermoeden, voor de manier waarop jij emoties ervaart en verwerkt. 

Ongedefinieerd: Is dit centrum ongedefinieerd dan ben je over het algemeen emotioneel rustig. Bij jou gieren er niet dagelijks emoties door je lichaam. De emoties die jij ervaart kunnen soms overgenomen zijn van andere mensen. 

Gedefinieerd: Als je een gedefinieerd Solar Plexus centrum hebt dan is je autoriteit ook automatisch een Emotionele autoriteit. Jij bent een echt gevoelsmens en mag je laten leiden door je gevoel. 

Sacraal centrum: Het inzetten van jouw energie

Het sacrale centrum is het centrum van levensenergie, seksualiteit en vitaliteit. 

Ongedefinieerd: Ongeveer 30% van de mensen heeft dit centrum ongedefinieerd. Jij bent niet gemaakt om altijd bezig te zijn. Je hebt rust nodig, daarin ontstaat helderheid. Het is voor jou aligned om korte spurts van waarde te leveren. 

Gedefinieerd: Ongeveer 70% van de wereldbevolking heeft het sacrale centrum gedefinieerd. Is dit bij jou ook het geval, dan heb je van nature een constante bron aan energie in je lichaam. Als je doet wat je leuk vindt kan je eindeloos doorgaan zonder opgebrand te raken.

Wortel centrum: Zo ga je om met stress en druk

Het Wortel centrum zit helemaal onder in jouw chart en is de plek van stabiliteit en actie. 

Ongedefinieerd: Jij bent ontworpen om een rustig bestaan te hebben en doet alles vanuit een relaxte modus. Leg jezelf niet te veel druk op. Jij komt in actie wanneer je echt gemotiveerd bent en hoeft niet continu door te gaan. Neem af en toe gas terug wanneer je voelt dat je hier behoefte aan hebt.  

Gedefinieerd: Met een gedefinieerd Wortel centrum ben je een stressbestendig persoon. Maak gebruik van de energie die dit centrum jou geeft, maar houd er wel rekening mee dat deze energie niet constant is. Het komt in cyclussen en geeft je de kracht om iets te starten en af te maken, maar ook jij hebt oplaadmomenten nodig.

Hoe werk je met je Human Design centers

Je weet nu waar ieder centrum voor staat. Hoe kan je ze voor je laten werken? Of een centrum nou gedefinieerd of ongedefinieerd is; mijn advies voor jou is om ze één voor één te deconditioneren. Oftewel; laat oude patronen en gedachten los om ruimte te maken voor wie jij werkelijk bent. Hier is geen vaste volgorde voor. Je kunt intuïtief starten met een centrum dat jou op dit moment aanspreekt. Het kan hierbij helpen om jezelf vragen te stellen zoals; “waar loop ik op dit moment vast in mijn leven?”. Kies het centrum dat daar het beste bij past. 

Ik wens je veel plezier op deze ontdekkingsreis. Wil je nog verder in jouw design duiken? Bekijk dan mijn gratis HD Basics masterclass waarin ik je 50 minuten lang meeneem in de basis van Human Design.

Liefs,

Lindy

Meer weten over Human Design?

Het 5/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 5/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 5/1 profiel in Human Design ben jij hier om een held...

Stap voor stap deconditioneren met behulp van Human Design

Stap voor stap deconditioneren met behulp van Human DesignGedurende je leven heb je jezelf (bewust of onbewust) een bepaalde rol aangemeten. Dit kan komen door de dingen die je hebt meegemaakt, maar ook door de omgeving waarin je bent opgegroeid. De een is hier...

Het 4/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 4/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 4/6 profiel in Human Design draait het volledig om...

Het 1/3 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 1/3 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 1/3 profiel in Human Design ben jij degene die...

Het 5/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 5/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Heb jij een 5/2 profiel in Human Design? Dan ben jij, met...

Het 4/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

In Human Design staat het 4/1 profiel voor degenen die hun eigen waarheid delen om anderen te verrijken.Je profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Het 4/1...

Het 6/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 6/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. In Human Design staat het 6/2 profiel voor het opdoen van...

Wat is je incarnation cross in Human Design?

Wat is je incarnation cross in Human Design?Je incarnation cross in Human Design laat zien waarom jij hier op aarde bent gekomen en vertelt je alles over je levensmissie. De energieën van de vier gates waaruit je incarnation cross bestaat vertellen je grotendeels wat...

Hoe kan het dat tweelingen met hetzelfde Human Design toch verschillend zijn?

Hoe kan het dat tweelingen met hetzelfde Human Design toch verschillend zijn?Je unieke design wordt bepaald door je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats. Dit betekent dat tweelingen vaak zeer vergelijkbare of zelfs identieke Human Designs charts hebben. Maar...

Het 3/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 3/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe jij je levensdoelen manifesteert. In Human Design staat het 3/5 profiel voor experimenteren,...