Dit zeggen de pijlen (variabelen) in Human Design over jou

De pijlen in je Human Design chart geven je inzicht in hoe je naar de wereld kijkt, in welke omgeving jij je het prettigst voelt en hoe je informatie tot je neemt. Ze zijn een mooie tool om je verder te verdiepen in jouw unieke design. Want als je hier eenmaal meer over weet, weet jij precies wat (intern én extern) het beste werkt voor jou.

Wat zijn de pijlen in Human Design

Bovenin je Human Design chart zie je rondom je hoofd 4 pijlen staan. Ze worden ook wel ‘variabelen’ of ‘arrows’ genoemd en kunnen naar rechts of naar links wijzen. De twee linker pijlen hebben te maken met ons onderbewuste. De twee rechter pijlen hebben te maken met ons bewuste en laten zien hoe jij de wereld ziet. Omdat iedere pijl zowel naar links als naar rechts kan wijzen zijn er in totaal 16 verschillende combinaties mogelijk. Iedere pijl staat voor een ander thema in je leven:

 • Linksboven: spijsvertering (digestion)
 • Linksonder: omgeving (environment)
 • Rechtsboven: bewustzijn (awareness)
 • Rechtsonder: perspectief (perspectief)
pijlen Human Design

Het verband tussen de richting van de pijlen en je hersenen

Er bestaat een verband tussen de richting van de pijlen in Human Design en de werking van de hersenen. Oftewel: of je vaker je linker- of juist je rechterhersenhelft gebruikt. 

Linker hersenhelft – “mannelijke” energie

Je linkerhersenhelft wordt traditioneel geassocieerd met eigenschappen die vaak als “mannelijk” worden beschouwd. Denk hierbij aan logica en analytisch denken. Deze hersenhelft is betrokken bij taalverwerking, wiskunde en feitelijke informatie. Mensen bij wie hun linker hersenhelft dominanter is kunnen geneigd zijn analytisch te denken en gaan vaak gestructureerd te werk in het oplossen van problemen.

Rechter hersenhelft – “vrouwelijke” energie

De rechter hersenhelft correspondeert met vaardigheden die traditioneel als “vrouwelijke” energie worden beschouwd. Denk hierbij aan intuïtie, creativiteit, je gevoel en het vermogen om het grotere geheel te zien. Het speelt ook een rol in ruimtelijk inzicht, het herkennen van gezichten en de beleving of uitvoering van muziek en kunst. Mensen met een dominante rechter hersenhelft zijn vaak sterker in het denken in beelden, het gebruik van metaforen en het inleven in anderen.

Mannelijke of vrouwelijke energie?

De manier waarop ik de werking van de hersenen hier uitleg, is natuurlijk niet letterlijk bedoeld. Mannelijke en vrouwelijke energie verwijst in dit geval niet naar het fysieke geslacht en het gaat er ook niet om om vooroordelen of ‘hokjes denken’ in de hand te werken. Je kunt mannelijke en vrouwelijke energie in deze context zien als een metafoor van de balans in het leven. Yin en yang, geven en nemen, actie en overgave. Je brein werkt altijd als één geheel, beide helften communiceren met elkaar. (Ook wanneer je rechter hersenhelft dominant is, kan je bijvoorbeeld analytische als creatieve vaardigheden ontwikkelen). Maar het bevorderen van het evenwicht dus beide helften kan je wel helpen om meer in je kracht te staan.

In welke richting wijzen jouw pijlen? 

 • 3 of 4 pijlen naar links (triple left of quad left): 

Wanneer er in jouw design drie of vier pijlen naar links wijzen, noem je dit triple-left of quad-left. Deze mensen hebben vaak een voorkeur voor structuur, regelmaat en een duidelijke aanpak. Deze kant van het brein, die dus dominanter is bij jou, wordt vaak beschouwd als de logische of analytische helft van ons brein en speelt een grote rol in taal, schrijven en rekenkundige taken.

 • 3 of 4 pijlen naar rechts (triple right of quad right):

Wanneer drie of vier pijlen naar rechts wijzen, noem je dit een triple-right of quad-right. Jij voelt je waarschijnlijk comfortabeler bij een meer speelse benadering van het leven. You go with the flow. De rechterhersenhelft is visueel ingesteld en denkt meer in beelden dan in woorden. Hierdoor verwerk jij informatie meestal op een intuïtieve manier. Je bent open en ontvankelijk.

 • 2 pijlen naar links en 2 pijlen naar rechts

Staan er bij jou zowel twee pijlen naar links als naar rechts, dan is er in jouw design geen duidelijke voorkeur voor een van beide kanten. Bij jou is er balans tussen je linker- en rechterhersenhelft en afhankelijk van de situatie kan je verlangen naar structuur of juist de voorkeur geven aan een meer spontane levensstijl. Jij past je makkelijk aan aan verschillende omstandigheden.

Linksboven: spijsvertering (digestion)

Naar links = actief

Naar rechts = passief

Deze pijl wordt ook wel je “super zintuig” genoemd. Het vertelt je hoe je informatie en voedsel ‘verteert’. Een pijl naar links duidt op een voorkeur voor consistentie, terwijl een pijl naar rechts wijst op behoefte aan variatie. Dit inzicht kan je helpen om je beter af te stemmen op je natuurlijke ritmes. De pijl is onderverdeeld in verschillende colors en tones. Een soort varianten dus. In totaal bestaan er 6 colors en 6 tones.

De color correspondeert met je digestion:

 1. Appetite
 2. Taste 
 3. Thirst 
 4. Touch 
 5. Sound 
 6. Light 

Elke color heeft 2 varianten:

 1. Color 1: Consecutive or Alternating 
 2. Color 2: Open or Closed 
 3. Color 3: Hot or Cold 
 4. Color 4: Calm or Nervous 
 5. Color 5: High or Low 
 6. Color 6: Direct or Indirect

Vervolgens zijn er nog 6 verschillende tones die staan voor je cognition:

 1. Smell
 2. Taste
 3. Outer Vision
 4. Inner Vision
 5. Feeling
 6. Touch 
human design pijlen spijsvertering links boven

Linksonder: omgeving (environment)

Naar links = consistente omgeving

Naar rechts = veranderende omgeving

De richting van deze pijl geeft aan wat voor omgeving prettig is voor jou. Hou je van stabiliteit of juist van variatie in je omgeving? Je omgeving (en of deze aligned is of niet) kan van grote invloed zijn op hoe jij je op dit moment voelt en hoe je presteert. Ook hier bestaan er weer 6 verschillende types (‘colors’) met allemaal 2 varianten.

Colors: 

 1. Caves
 2. Markets 
 3. Kitchens
 4. Mountains
 5. Valleys
 6. Shores 

Varianten:

 1. Color 1: Selective of Blending
 2. Color 2: Internal of External
 3. Color 3: Wet of Dry
 4. Color 4: Active of Passive
 5. Color 5: Narrow of Wide
 6. Color 6: Natrual of Arificial
human design pijlen links onder omgeving

Rechtsboven: bewustzijn (awareness)

Naar links = strategisch
Naar rechts = gevoel

Deze pijl vertelt je hoe je denkt en informatie verwerkt. Wijst de pijl naar links? Dan ben jij van de logische, feitelijke benadering. Wijst de pijl naar rechts? Dan ga je meer intuïtief en creatief te werk. Ook hier zijn er weer 6 verschillende varianten: 

 1. Fear
 2. Hope
 3. Desire
 4. Need
 5. Guilt
 6. Innocence

Als de frequentie van de persoon in kwestie niet correct is volgens het design (door strategie en autoriteit), dan ontstaat er een zogenaamde transference*.

 • Fear wordt Need 
 • Hope wordt Guilt 
 • Desire wordt Innocence 
 • Need wordt Fear
 • Guilt wordt Hope
 • Innocence wordt Desire

*‘Transference’ betekent in het Nederlands “overdracht” of “omzetten”. Het is een belangrijk onderdeel van je design, want het is je not-self-motief. Onbewust kan dit een drijfveer zijn in je leven. Je wordt dus niet altijd gedreven door je ware motivatie. In de praktijk leven veel mensen hun ware design namelijk niet omdat ze van jongs af aan al ‘in overdracht’ zijn gegaan. Je hebt je aangepast, wordt gevormd door je leven en bent daardoor gewend geraakt aan bepaalde patronen en gedragingen. Dit is een natuurlijk proces wat bij iedereen plaatsvindt, of je het nu wilt of niet. Maar het is dus wel goed om je hier bewust van te zijn. In mijn e-book ARROWS leg ik dit uitgebreid uit. 

human design pijlen rechts boven bewustzijn

Rechtsonder: perspectief (perspective)

Naar links = gefocust perspectief
Naar rechts = breed perspectief

De manier waarop je naar de wereld kijkt en hoe je manifesteert, wordt beïnvloed door de richting van deze pijl. Staat de pijl naar links, dan ben je meer gefocust op de details. Dingen mogen heel concreet zijn voor jou. Staat de pijl naar rechts, dan kijk je meer naar het grotere geheel. Door dit te weten en hier mee te werken kan je sneller je dromen realiseren.

Colors:

 1. Survival
 2. Possibility
 3. Power
 4. Wanting
 5. Probability
 6. Personal

Ook hier heb je weer te maken met een ‘transference’: 

 • Survival wordt Wanting
 • Possibility wordt Probability
 • Power wordt Personal
 • Wanting wordt Survival
 • Probability wordt Possibility
 • Personal wordt Power
human design pijlen rechts onder perspectief

De invloed van de pijlen op je dagelijks leven 

De richting van de pijlen in je Human Design chart hebben dus veel invloed op hoe je jouw dagelijkse leven inricht. Van je visionboard, tot je werkplek of de inrichting van je huis, al deze inzichten helpen je om meer te leven in lijn met je ware natuur. In mijn e-book ARROWS leg ik gedetailleerd aan je uit waar elke pijl voor staat, zodat je het direct kunt toepassen in de praktijk.

Meer weten over Human Design?

Wat is je incarnation cross in Human Design?

Wat is je incarnation cross in Human Design?Je incarnation cross in Human Design laat zien waarom jij hier op aarde bent gekomen en vertelt je alles over je levensmissie. De energieën van de vier gates waaruit je incarnation cross bestaat vertellen je grotendeels wat...

Hoe kan het dat tweelingen met hetzelfde Human Design toch verschillend zijn?

Hoe kan het dat tweelingen met hetzelfde Human Design toch verschillend zijn?Je unieke design wordt bepaald door je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats. Dit betekent dat tweelingen vaak zeer vergelijkbare of zelfs identieke Human Designs charts hebben. Maar...

Het 3/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 3/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe jij je levensdoelen manifesteert. In Human Design staat het 3/5 profiel voor experimenteren,...

Zo begrijp je de invloed van de transits op jouw Human Design

Zo begrijp je de invloed van de transits op jouw Human DesignDe planeten in ons zonnestelsel zijn continu in beweging. Van de stand van de zon tot de beweging van de maan, ze hebben (onbewust) een krachtige invloed op jouw dagelijkse leven. Je noemt deze verschuiving...

Wat zegt Human Design over jouw relaties met anderen?

Wat zegt Human Design over jouw relaties met anderen?Human Design geeft je inzicht in je kwaliteiten, je kansen, je uitdagingen en je valkuilen. Je bent daarin uniek! Maar wat gebeurt er als er twee personen samenkomen? Oftewel; wanneer je twee unieke designs...

De 9 Human Design centers & hun unieke krachten

De 9 Human Design centers & hun unieke krachtenOp je chart zie je gekleurde en witte vlakken. Deze vlakken noem je binnen Human Design je centers. Het zijn er negen in totaal en elk centrum heeft zijn eigen kenmerken en krachten. Samen vormen ze de basis van jouw...

Is Human Design onzin? Dit is hoe ik daar tegenaan kijk.

Is Human Design onzin? Dit is hoe ik daar tegenaan kijk De meningen over Human Design lopen nogal uiteen; de een vindt het onzin, de ander zweert erbij. Wat je er ook van vindt, feit is dat Human Design steeds populairder wordt. Maar daarmee worden er ook steeds meer...

In 3 stappen je droomleven manifesteren met Human Design

In 3 stappen je droomleven manifesteren met Human Design Sinds ik mijn design leef - als 2/4 Splenic Projector - voel ik me 100% mezelf en kan ik doen wat ik het allerliefste doe: vrij zijn, reizen en andere mensen helpen! En dan te bedenken dat ik in 2020 nog PTSS...

Hoe leef je je Human Design? In 6 stappen je design belichamen

Hoe leef je je Human Design? In 6 stappen je design belichamenAls je voor het eerst naar je chart kijkt zie je waarschijnlijk vooral lijntjes, kleurtjes en vlakken. Wat betekent dit allemaal en waar moet je beginnen? In dit artikel leg ik stap voor stap en super...

Wat als je je exacte geboortetijd niet weet voor Human Design?

Wat als je je exacte geboortetijd niet weet voor Human Design?Om jouw unieke chart te kunnen berekenen heb je je geboortedatum, geboortetijd en je geboorteplaats nodig. Maar wat als je je exacte geboortetijd niet weet? Hoe nauw komt dit? Kan je ook een geschatte tijd...