Alles over de Projector in Human Design

Als Projector ben jij een natuurlijke gids. Jij bent een mentor, een leider. En jij kan je als geen ander in iemand verplaatsen. Je doorziet dingen, stelt vragen en hebt een visie. Als je deze krachten durft te omarmen én belichamen, gaat er een wereld voor je open. In dit artikel lees je alles over hoe jij als Projector in Human Design bent ontworpen. Weet je nog niet wat jouw energietype is? Vraag dan je chart op.

Binnen Human Design onderscheiden we 5 verschillende energietypes: Manifestors, Generators, Manifesting Generators, Projectors en Reflectors. Slechts 20% van de wereldbevolking is een Projector. Jouw energietype vertelt je alles over hoe jouw energie het beste werkt en hoe je impact maakt op jouw omgeving. Ik leg in dit artikel precies uit hoe dat werkt. Is Human Design nog helemaal nieuw voor je? Lees dan mijn blog “Wat is Human Design: de complete introductiegids”.

 • Energietype: Projector 
 • Jouw signature: (Dit voel je als je jezelf bent) Succes 
 • Jouw not-self thema (Dit voel je als je van je pad afwijkt): Verbittering
 • Jouw strategie (Zo creëer jij kansen en mogelijkheden): Wacht op een uitnodiging

Zo herken je een Projector aan zijn Human Design chart

Een Projector heeft altijd een ongedefinieerd sacraal centrum. Dit is het centrum dat correspondeert met de manier waarop je jouw energie inzet. Jij hebt van nature geen generator (motor) en je krijgt je energie dan ook altijd van buiten. Je wordt als Projector dus beïnvloed door de sacrale energie van anderen. Hierdoor kan je soms moeite hebben met het aanvoelen van je grenzen of je voelt je onder druk gezet om continu bezig te zijn. Onthoud: rust is voor jou belangrijk.

De drie verschillende Projector subtypes

Binnen Human Design bestaan er 3 verschillende subtypen Projectors. De centrums die je gedefineerd (gekleurd) hebt bepalen hierin welk type Projector je bent:

 • De klassieke Projector: Het milt centrum of het G-centrum zijn gedefinieerd. Alle motorcentrums zijn ongedefinieerd (wortel, solar plexus, sacraal of ego).
 • De energie Projector: Eén of meerdere motor centrums zijn gedefinieerd (wortel, ego of solar plexus). Alle overige centrums kunnen ook gedefinieerd zijn (met uitzondering van het sacrale centrum). Maar er is nooit een verbinding tussen een motor centrum en het keelcentrum.
 • De mentale Projector (2%): Het hoofdcentrum, het ajna centrum en/of het keelcentrum kunnen gedefinieerd zijn. Alles onder het keelcentrum is ongedefinieerd.
Projector Human Design

Het aura van een Projector

Het aura van een Projector in Human Design wordt vaak beschreven als “penetrant” of “doordringend”. Dit heeft te maken met de manier waarop jij jouw energie uitstraalt en de manier waarop je communiceert met de wereld om je heen. Je bent een kei in het observeren van anderen en haalt hier vaak diepgaande inzichten uit. Jij ziet dingen zoals niemand anders ze ziet. Je ziet altijd ‘the bigger picture’ en kan echt een gids zijn voor anderen. Je intuïtie is feilloos en je hebt de gave om subtiele energieën en dynamieken in een ruimte waar te nemen. Jij voelt het als eerste wanneer iemand niet te vertrouwen is of wanneer een plek onveilig voelt. Je mag dan ook altijd op je gevoel afgaan wanneer je ergens naartoe gaat. Als Projector voel jij als geen ander wat iemand nodig heeft om zijn hoogste potentieel te belichamen. Je ziet waar iemands gaven liggen en kan aan een ander spiegelen hoe waardevol iemand is, zelfs als dit voor de ander niet zo voelt. Je past je gemakkelijk aan aan iemands energie en aan de omgeving waarin je je bevindt, maar dit is tegelijkertijd een valkuil. Let erop dat de energie van anderen jou niet negatief beïnvloedt.

De autoriteit van een Projector

Als Projector kan je één van de volgende autoriteiten hebben:

 • Emotionele autoriteit
 • Milt autoriteit
 • Ego/hart autoriteit
 • Self-projected autoriteit
 • Mentale autoriteit

Welke autoriteit je hebt is afhankelijk van de centrums die bij jou gedefinieerd (gekleurd) zijn. Je kunt dit bekijken in jouw chart. Jouw autoriteit vertelt je alles over hoe jij keuzes maakt. De meeste Projectors hebben een emotionele of een milt autoriteit. De minderheid heeft een mentale of een ego / hart autoriteit. Dit zegt jouw autoriteit over jou:

Emotionele autoriteit

De naam zegt het al, met een Emotionele autoriteit kunnen jouw gevoelens alle kanten op gaan. Je kunt je on top of the world voelen en het andere moment een beetje ‘mwah’. Het is voor jou belangrijk dat je geen beslissingen in het moment maakt. Neem tijd voor het maken van een keuze en doorvoel je emoties voordat je ‘ja’ of ‘nee’ zegt. Je hebt een Emotionele autoriteit wanneer het Solar Plexus centrum gedefinieerd is. Dit geldt voor ongeveer 50% van de wereldbevolking en het is dan ook de meest voorkomende autoriteit. 

Milt (splenic) autoriteit

Heb jij een Milt autoriteit? Dan mag je op je intuïtie afgaan. Jij kan in het moment aanvoelen of iets juist is voor jou. Zit je op de juiste weg, dan merk je dit doordat je ‘aan’ gaat. Je voelt het als een soort golf van enthousiasme over je heen komen. Mijn advies voor jou is dan ook: wacht niet op de uitnodiging, maar luister naar je Milt autoriteit. Voelt het goed? Go for it. Je hebt een Milt autoriteit wanneer het Solar Plexus centrum ongedefinieerd is en het Milt centrum gedefinieerd.

Ego / hart autoriteit

Het Ego / hart centrum is het centrum van wilskracht en doorzettingsvermogen. Heb jij deze autoriteit dan mag je best een beetje egoïstisch zijn en jezelf vragen stellen zoals: “Wat wil ik? Wat brengt dit mij?”. Je hebt een Ego autoriteit wanneer het Solar Plexus centrum en het Milt centrum ongedefinieerd zijn en het Ego centrum gedefinieerd. Alleen Projectors en Manifestors kunnen een Ego autoriteit hebben. 

Self-projected autoriteit

Met een Self-projected autoriteit is het belangrijk dat je goed naar je tone-of-voice luistert wanneer je je uitspreekt over een keuze. Voor jou is het belangrijk dat je mensen hebt die echt naar je luisteren. Je mag je overwegingen met anderen bespreken voordat je een beslissing maakt. Stel jezelf daarbij altijd de vraag: “Word ik hier blij van?”. Je hebt een Self-projected autoriteit wanneer het Solar Plexus centrum, het Milt centrum en het Ego centrum ongedefinieerd zijn en het G-center gedefinieerd. Alleen Projectors kunnen een Self-projected autoriteit hebben. 

Mentale autoriteit

Deze autoriteit lijkt op de Self-projected autoriteit. Het is voor jou belangrijk dat je je uitspreekt over de beslissing die je wilt gaan maken. Niet om jezelf te laten beïnvloeden door anderen, maar om te kunnen voelen wat er gebeurt wanneer je jezelf uitspreekt. Iets moet goed voelen voor jou. Wil je bijvoorbeeld een huis kopen? Bespreek het met iemand die je vertrouwt en bezoek het huis om de energie van die plek te ervaren. Voel je je relaxt? Maak dan op basis daarvan een beslissing. Je mag best even de tijd nemen voordat je een beslissing maakt. Je hebt een Mentale autoriteit wanneer het Hoofd centrum en het Ajna centrum gedefinieerd zijn en de rest van de centrums ongedefinieerd. Alleen Projectors kunnen een Mentale autoriteit hebben.

De strategie van een Projector

De strategie van een Projector is ‘Wachten op een uitnodiging’. Jij ziet en weet veel en ziet altijd het grotere plaatje. Maar dring je wijsheid niet op aan anderen. Volg je autoriteit en vertrouw erop dat je het vanzelf voelt wanneer je jouw ideeën met de wereld mag delen. Dit wachten voelt misschien een beetje passief, maar het zal een magnetische werking hebben waardoor de juiste mensen en uitnodigingen vanzelf op je pad komen.

Zo sta jij in je kracht

Als jij je focust op jouw eigen proces en energie, dan volgt de rest vanzelf. As within, so without. Het Universum reageert op jouw frequentie. Als jij je als Projector focust, dan vergroot je je aura. Hierdoor weten steeds meer mensen jou als vanzelf te vinden omdat je in je wijsheid staat. Je voelt je gezien door anderen, maar je ziet ook jezelf. Dat mag jouw eerste prioriteit zijn; jezelf zien. Jezelf de erkenning geven die je verdient. Zo erken je de waarde van jouw energie. Des te meer jij je focust op jouw eigen vitaliteit, des te meer je bent voor anderen. Bewaak dus je grenzen. Die grenzen zijn essentieel voor jou zodat de juiste uitnodigingen jouw kant op kunnen komen. 

Dit past minder goed bij jou

Drukte en chaos zijn voor jou niet prettig. Overprikkeling ligt dan ook vaak op de loer. Kies er dus zoveel mogelijk voor om slechts één ding tegelijk te doen. Jij bent niet gemaakt om (lang) hard te werken. Onthoud daarnaast dat je jezelf tegenover niemand hoeft te bewijzen. Je hoeft ook nergens bij te horen. You do you! Je zoekt aandacht en liefde vaak buiten jezelf. Geef jezelf die aandacht. En laat alleen de mensen toe in jouw wereld die goed voelen voor jou. Jouw energie vertelt je alles. Het vertelt je wanneer je rust nodig hebt en wanneer je je licht mag laten schijnen. Vraag je je af of je aligned bent? Kijk dan eens naar jouw dag vandaag: Waar irriteerde je je aan? Waar ben je verbitterd over? Maak dan nu de switch: Wanneer zou je succes kunnen voelen op die momenten? Wat is daarvoor nodig? Dit is een simpele oefening om weer in je kracht te gaan staan.

Human Design is meer dan alleen je energietype

Herken jij jezelf niet (echt) in jouw energietype? Geen zorgen. Human Design is zoveel meer dan alleen jouw energietype. Jouw gedefinieerde en ongedefineerde centrums zijn belangrijk, je channels, je profiellijnen en nog zoveel meer. Daarom is de ene Projector, niet hetzelfde als de andere Projector. Alles samen vormt jouw unieke design. Zie het als puzzelstukjes, die samen één mooi groot geheel vormen. In een blauwdruk schrijf ik dit volledig en in praktische, begrijpelijke taal voor je uit.

Je design belichamen als Projector

In de traditionele Human Design wordt er voor het belichamen van je design vaak als eerste gefocust op het volgen van je strategie. In het geval van een Projector ‘Wachten op een uitnodiging’ dus. Mijn persoonlijke advies? Volg eerst je autoriteit. Dat is de eerste stap naar de meest succesvolle versie van jezelf. De uitgeruste, erkende versie. De versie die gezien wordt om wie die is en niet om wat ‘ie doet. De versie die het verschil maakt in het leven van anderen door de voorbeelden die je geeft en de adviezen die je deelt. Het is tijd om de wereld te laten zien wie je écht bent Projector. Geef jezelf de erkenning die je verdient en creëer vanuit daar de begeleiding die anderen zo nodig hebben. Maar let op: deel jouw waarheid alleen waar je gerespecteerd wordt, zodat je gezien wordt voor de lichtbrenger die je bent. Volg die erkenning, volg het respect en volg het succes zodat jouw vuurtoren aan gaat en nooit meer uit. Jij brengt verandering. Maar om dat te kunnen brengen, ga je eerst zelf door dat proces. Jij bent ontworpen om eerst te ervaren hoe het niet werkt, zodat je vervolgens ontdekt hoe het wel (én beter) werkt. Als je dat eenmaal inziet en voor jezelf laat werken, dan creëer je je droomleven.

Tot slot (mijn boodschap voor jou)

Tot slot (mijn boodschap voor jou)

Lieve Projector, wacht niet tot je bent wie je graag wilt zijn, maar wees die versie van jezelf nu al. Stap naar voren. Dat wat je voor jezelf aan succes ziet in jouw toekomst, dat zie jij omdat het er al is voor jou. Je hebt iets groots te betekenen en alles zal zich voor je uitrollen als jij jezelf durft te zijn. Stop met dromen en start met zijn. Let your era begin! Hoe dieper je in jouw design duikt, hoe meer details je over jezelf te weten komt. Het is de weg terug naar je ware zelf. In een gepersonaliseerd blauwdruk leg ik gedetailleerd aan je uit hoe jij bent ontworpen. Zie het als een persoonlijke handleiding. Align jezelf. Dan kan het Universum vanzelf z’n magic op je loslaten. 

Liefs,

Lindy

Meer weten over Human Design?

Dit zeggen de pijlen (variabelen) in Human Design over jou

Dit zeggen de pijlen (variabelen) in Human Design over jouDe pijlen in je Human Design chart geven je inzicht in hoe je naar de wereld kijkt, in welke omgeving jij je het prettigst voelt en hoe je informatie tot je neemt. Ze zijn een mooie tool om je verder te...

Zo begrijp je de invloed van de transits op jouw Human Design

Zo begrijp je de invloed van de transits op jouw Human DesignDe planeten in ons zonnestelsel zijn continu in beweging. Van de stand van de zon tot de beweging van de maan, ze hebben (onbewust) een krachtige invloed op jouw dagelijkse leven. Je noemt deze verschuiving...

Wat zegt Human Design over jouw relaties met anderen?

Wat zegt Human Design over jouw relaties met anderen?Human Design geeft je inzicht in je kwaliteiten, je kansen, je uitdagingen en je valkuilen. Je bent daarin uniek! Maar wat gebeurt er als er twee personen samenkomen? Oftewel; wanneer je twee unieke designs...

De 9 Human Design centers & hun unieke krachten

De 9 Human Design centers & hun unieke krachtenOp je chart zie je gekleurde en witte vlakken. Deze vlakken noem je binnen Human Design je centers. Het zijn er negen in totaal en elk centrum heeft zijn eigen kenmerken en krachten. Samen vormen ze de basis van jouw...

Is Human Design onzin? Dit is hoe ik daar tegenaan kijk.

Is Human Design onzin? Dit is hoe ik daar tegenaan kijk De meningen over Human Design lopen nogal uiteen; de een vindt het onzin, de ander zweert erbij. Wat je er ook van vindt, feit is dat Human Design steeds populairder wordt. Maar daarmee worden er ook steeds meer...

In 3 stappen je droomleven manifesteren met Human Design

In 3 stappen je droomleven manifesteren met Human Design Sinds ik mijn design leef - als 2/4 Splenic Projector - voel ik me 100% mezelf en kan ik doen wat ik het allerliefste doe: vrij zijn, reizen en andere mensen helpen! En dan te bedenken dat ik in 2020 nog PTSS...

Hoe leef je je Human Design? In 6 stappen je design belichamen

Hoe leef je je Human Design? In 6 stappen je design belichamenAls je voor het eerst naar je chart kijkt zie je waarschijnlijk vooral lijntjes, kleurtjes en vlakken. Wat betekent dit allemaal en waar moet je beginnen? In dit artikel leg ik stap voor stap en super...

Wat als je je exacte geboortetijd niet weet voor Human Design?

Wat als je je exacte geboortetijd niet weet voor Human Design?Om jouw unieke chart te kunnen berekenen heb je je geboortedatum, geboortetijd en je geboorteplaats nodig. Maar wat als je je exacte geboortetijd niet weet? Hoe nauw komt dit? Kan je ook een geschatte tijd...

Zo maak je een vision board voor 2024 met Human Design

Zo maak je een vision board voor 2024 met Human DesignHet einde van 2023 is in zicht. Een mooi moment om te reflecteren, maar ook om vooruit te kijken en te fantaseren over het nieuwe jaar. Wat zijn je wensen en verlangens? Hoe zou jouw ideale 2024 eruitzien? Ik daag...

Dit zijn de 5 Human Design definities & hun unieke kracht

Dit zijn de 5 Human Design definities & hun unieke krachtOp je chart zie je een lijst met ‘chart information’ staan en daartussen staat ‘definitie’ (of ‘definition’). Binnen Human Design worden er 5 verschillende definities onderscheiden. De definitie die je hebt...