Op de vraag ‘wat is Human Design’ is wat mij betreft maar één antwoord mogelijk: het is het filter waardoor jij jouw liefde & licht de wereld in schijnt. ‘Maar hoe dan precies’ denk je? Ik kan het me voorstellen dat al die lijnen en kleuren in jouw chart vragen oproepen. Want wat betekent het allemaal? En nog belangrijker: hoe pas je het toe in jouw dagelijkse leven? In deze complete introductiegids lees je er alles over.

Wat is Human Design?

Human Design werd in de jaren ‘80 ontwikkeld door Ra Uru Hu (geboren als Robert Allan Krakower). Dit deed hij nadat hij een aantal mystieke ervaringen had gehad die plaatsvonden in 1987 op Ibiza. Tijdens deze ervaringen kwam Ra Uru Hu in contact met een buitenaardse entiteit die zichzelf “de Stem” noemde. Deze entiteit heeft hem de kennis van Human Design gegeven, wat de sleutel tot het begrijpen van het menselijk leven zou zijn. Het “downloaden” van deze kennis duurde in totaal acht dagen. Tijdens deze acht dagen ontving Ra Uru Hu informatie over het Chakra systeem, de i-Ching, de Kaballah tree of life, astrologie en vele andere oude wijsheden. Al deze kennis kwam, in combinatie met moderne wetenschappen, samen in één systeem dat later bekend werd als Human Design. Dit unieke systeem geeft inzicht in jouw levensdoel, je persoonlijkheid en jouw krachten.

Wat kan ik met Human Design?

Human Design geeft je een unieke kijk in hoe jij ontworpen bent. Als je dat eenmaal weet kan je jouw design inzetten om het leven te creëren dat voor jou bedoeld is. Jezelf alignen met jouw design verkort de weg naar innerlijk geluk aanzienlijk. Waarom? Omdat je eigenlijk gewoon een handleiding van jezelf te pakken hebt en dus precies weet wat wél en wat niet de bedoeling is voor jou. Human Design is geen geloof. Het is een experiment. Probeer het uit en ervaar het verschil. Wanneer je leeft volgens jouw unieke ontwerp is meer flow en geluk onvermijdelijk.

Hoe bereken ik mijn chart?

Het enige wat je nodig hebt om jouw Human Design chart op te vragen is:

 • Je geboortedatum
 • Je geboortetijd
 • Je geboorteplaats

Vervolgens kan je met deze gegevens jouw chart opvragen. Het is dus heel simpel om jouw unieke Human Design chart te laten maken, maar er iets van begrijpen is een tweede. Dit artikel helpt je gelukkig al een heel eind op weg, maar met een gepersonaliseerde blauwdruk maak ik het je nog gemakkelijker. In dit op maat gemaakte handboek heb ik alles voor je uitgeschreven. Ik leg je chart uit in begrijpelijke taal én ik maak het praktisch voor je zodat je het meteen kunt toepassen. Wel zo handig.

De basis

Jouw type: Zo werkt jouw energie 

Binnen Human Design onderscheiden we 5 energietypes:

Jouw type zegt alles over hoe jouw energie werkt. Ben je een initiator, een creator, een harde werker of een leider? Iedereen werkt op een andere manier.

human design energie types verdeling

Projector

Als Projector begeleid jij de energie van anderen. Je vindt het fijn om anderen advies te geven over hoe zij hun leven kunnen verbeteren. Dit kan in allerlei vormen zijn. Je bent hier om te observeren en te delen wat je gezien hebt. Dit doe je het liefst in één-op-één contact. Je bent een non-energietype en in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Generator niet gemaakt om hard te werken.

Manifestor

Als Manifestor ben jij een initiator. Je loopt voorop en laat ons zien waar we heen gaan, zelfs wanneer dit onbekend terrein is. Je bent een leider, een inspirator, een geboren ondernemer en mag krachtig en vol zelfvertrouwen zijn. Voel je dat op dit moment niet zo? Dan is dit jouw uitnodiging om deze eigenschappen weer tot uiting te laten komen.

Generator

Een Generator is gemaakt om te werken. Je bent een doener en als jij doet wat je leuk vindt heb je onuitputtelijke energie. Jouw energie werkt aanstekelijk en mensen voelen zich vaak tot je aangetrokken. Jij hebt het in je om ergens super goed in te worden.

Manifesting Generator

Als Manifesting Generator heb je de gecombineerde krachten van een Manifestor (de initiator) en de Generator (de doener) in je. Je houdt ervan om plannen te bedenken én tot uitvoering te brengen.

Reflector

Slechts 2% van de wereldbevolking is een Reflector. Zoals jouw naam al doet vermoeden ben je een spiegel voor mensen. Je bent hier om te signaleren en onbevooroordeeld te zijn. Dit maakt je de ideale gesprekspartner. Jij ziet altijd het potentieel in een ander.

Strategie: Zo creëer jij kansen en mogelijkheden

Je strategie geeft aan hoe jij jouw design het beste kunt leven. Het is dé manier waarop jij kansen en mogelijkheden creëert. Je kunt het dus ook wel zien als een plan van aanpak. Bij ieder energietype hoort een andere strategie. 

 

 • Projector: wacht op een uitnodiging
 • Manifestor: informeer
 • Generator: respondeer
 • Manifesting Generator: respondeer en informeer
 • Reflector: wacht een maancyclus

Niet-zelf thema: Wat je voelt als je van jouw pad afwijkt

Ook je niet-zelf thema heeft te maken met jouw energietype. Het is de emotie die jij ervaart wanneer je niet jezelf bent, oftewel; niet in alignment. Het bewust worden van je not-self geeft je belangrijke informatie over wie je niet bent en daarmee dus ook inzicht in wie je wel bent:

 

 • Projector: verbittering 
 • Manifestor: boosheid
 • Generator: frustratie
 • Manifesting Generator: boosheid en frustratie 
 • Reflector: teleurstelling

Signature: Jouw gevoel als je jezelf bent

Je signature is het gevoel dat je hebt als je jezelf bent. Wil jij weten of je in alignment bent? Luister dan naar dit gevoel. Je signature is het tegenovergestelde van je niet-zelf thema.

 

 • Projector: succes
 • Manifestor: vrede
 • Generator: tevredenheid
 • Manifesting Generator: vrede en tevredenheid
 • Reflector: verrassing

Jouw autoriteit: Zo maak jij de beste beslissingen 

Jouw autoriteit zegt alles over hoe jij beslissingen maakt en hoe je beoordeelt of iets wel of niet goed voor je is. Misschien ben je gewend om rationeel te zijn en eerst alle opties af te wegen? Dan mag je dat vanaf nu loslaten. In totaal onderscheidt Human Design 7 autoriteiten.

Emotionele autoriteit

Heb jij een emotionele autoriteit? Dan kan je door middel van jouw gevoel beslissen of iets wel of niet geschikt is voor jou.

Sacrale autoriteit

Mensen met een sacrale autoriteit beslissen met hun onderbuik. Het is een gevoel alsof je ‘aan’ gaat. Ervaar je dit? Dan mag je ervoor gaan.

Splenic autoriteit

Met een splenic autoriteit heb je een hele sterke intuïtie. Jij mag in het moment beslissen of iets de juiste keuze is voor jou. Je mag die keuze dus echt in het moment maken. Juist door te ‘overdenken’ ga je verder van dit gevoel af.

Ego/hart autoriteit

Bij deze autoriteit is het heel belangrijk om naar jouw hart te luisteren en goed aan te voelen wat je behoeftes en verlangens zijn. Het is bij deze autoriteit altijd goed om jezelf vragen te stellen zoals: ‘is dit wat ik écht wil?’, ‘brengt dit me dichter bij mijn dromen?’. Is het antwoord ja, dan weet je genoeg.

Self-projected autoriteit

Als je een self-projected autoriteit hebt is het belangrijk dat je je uitspreekt als je ergens over nadenkt. Het gaat hierbij niet per se om wat je zegt, maar om hoe je het zegt. Let dus op je tone-of-voice. Ben je écht enthousiast? Dan is dat meestal wel te horen.

Mentale autoriteit

Mensen met een mentale autoriteit gebruiken eerst hun mind om alle informatie te verzamelen die ze nodig hebben. Vervolgens maken ze op basis van de verzamelde informatie met hun gevoel een beslissing. Het is daarbij belangrijk om jezelf wat tijd te gunnen als je een keuze moet maken.

Lunar autoriteit

Heb je een lunar autoriteit? Dan mag je één maancyclus wachten voordat je een knoop doorhakt. Als je na de maancyclus nog steeds hetzelfde denkt over een belangrijke beslissing dan mag je er voor gaan. Alleen reflectors kunnen een lunar autoriteit hebben.

Jouw profiel: In deze rol vervul jij je levensdoel

Je profiel is de rol die jij hier “speelt”. Voor jezelf en voor anderen. Je profiel is opgebouwd uit twee cijfers. Het eerste cijfer zegt hoe jij jezelf ziet en het tweede cijfer is misschien wat minder herkenbaar voor jou, maar draag jij onbewust. Deze onbewuste energie is wel wat anderen juist zien in jou. Samen vormen zij je profiel, dat is de combinatie van energie hoe jij jouw levensdoel manifesteert. In deze rol trek je al je dromen en verlangens naar je toe. Maar buiten dat voelt het leven veel meer vloeiend en kloppend! Human Design kent in totaal 12 profielen. Je kunt hierbij de volgende combinaties hebben:

 • Profiel 1/3
 • Profiel 1/4
 • Profiel 2/4
 • Profiel 2/5
 • Profiel 3/5
 • Profiel 3/6
 • Profiel 4/1
 • Profiel 4/6
 • Profiel 5/1
 • Profiel 5/2
 • Profiel 6/2
 • Profiel 6/3

Lijn 1 –  De onderzoeker

Laat het onderzoek niet over aan anderen. Jij hebt ergens een fundering over aan te leggen zoals alleen jij dit kan.

Lijn 2 – Het natuurtalent 

Jij bent een natuurtalent. Je weet het omdat je het weet. Je kan het omdat je het kan. Jij hoeft je niet te bewijzen. Dingen mogen makkelijk zijn voor jou.

Lijn 3 – De experimentor 

Wat er ook op jouw pad komt, jij vindt een oplossing. Geen berg te hoog, geen dal te laag. Jouw positieve mindset haalt jou overal doorheen.

Lijn 4 – De netwerker 

Jij bent heel sociaal en omringt je graag met andere mensen. Je houdt ervan om te praten. Jij doorziet anderen en ziet gemiste kansen.

Lijn 5 – De mentor 

Jij bent er dol op om anderen te helpen. Je bent makkelijk in de omgang en bent ontworpen om de oplossingen en antwoorden te hebben waar anderen op wachten.

Lijn 6 – Het rolmodel 

Het enige wat jij hoeft te doen is je volste expressie te zijn en dat met ons te delen. Want wat vinden we je interessant. Ga jij naar links? En nu naar rechts? Wat een inspiratie!

Jouw definitie: Zo verwerk jij informatie om tot een beslissing te komen 

Jouw definitie geeft aan hoe je energiestromen lopen. Het laat zien hoe jouw gedefinieerde centrums aan elkaar verbonden zijn. In jouw chart zie je één van de volgende vier definities:

 • Single Definition
 • Split Definition
 • Triple Split Definition
 • Quadruple Split Definition
 • No definition

In het kort komt het erop neer dat hoe meer stromingen er zijn, hoe meer input een persoon kan ervaren bij het nemen van een beslissing. Bij iemand met een single definition hoeft een keuze niet langs allerlei verschillende centra. Deze mensen zijn ook vaak wat onafhankelijker. Hoe meer verschillende centra iets in te brengen hebben, hoe meer input je nodig hebt bij het nemen van een beslissing. Hieronder licht ik ze één voor één kort toe.

Single Definition

Met een single definition zijn al jouw centrums aan elkaar verbonden. Er is dus een constante flow van energie. Toch is het voor jou belangrijk om tijd voor jezelf te nemen, weg van de energie van anderen. Dat is voor jou dé manier om te deconditioneren.

Split Definition

Als je een split definition hebt dan is er sprake van twee afzonderlijke energiestromen. Jij hebt iemand anders nodig (één persoon) om deze twee energiestromen aan elkaar te verbinden. Je kunt een gevoel van ‘incompleet zijn’ ervaren als je op jezelf bent. 

Triple Split Definition

Met een triple split heb je drie energiestromen. Jij hebt niet één persoon maar meerdere mensen om je heen nodig om jezelf compleet te voelen. Het is goed voor jou om je te omringen met mensen of om in een groep te zijn. Dan kan alles ineens weer gaan stromen. 

Quadruple Split Definition

Met een quadruple split heb je vier energiestromen. Dit maakt dat je je graag omringt met andere mensen en dat je op zoek gaat naar diepgaande relaties. 

No definition

Als er geen enkel centrum gekleurd (oftewel gedefinieerd) is in jouw chart dan ben je een Reflector en heb je No Definition. Jij reflecteert de ander en jij hebt niemand nodig om je heel te voelen, maar interactie met mensen die goed voelen is wel belangrijk voor jouw welzijn.

De centrums

Als je naar je chart kijkt zie je gekleurde centrums en niet gekleurde centrums. De gekleurde centrums zijn de gedefinieerde centrums: hier heb jij constante energie waar je op kunt vertrouwen. De niet gekleurde centrums zijn de ongedefinieerde centrums: dit is waar jij gevoelig bent, waar je dingen oppikt en dingen leert. In totaal zijn er 9 centrums:

 • Hoofd centrum: Zo kom jij aan inspiratie
 • Ajna centrum: Zo ga jij om met ideeën
 • Keel centrum: Jouw sterkste communicatiestijl
 • G-centrum: Jouw identiteit, zelfliefde en richting in het leven
 • Ego centrum: Jouw eigenwaarde, motivatie en doorzettingsvermogen
 • Emotioneel Solar Plexus centrum: Zo ervaar jij emoties
 • Sacraal centrum: Het inzetten van jouw energie
 • Milt centrum: Jouw angsten, gezondheid en intuïtie
 • Wortel centrum: Zo ga je om met stress en druk

In jouw persoonlijke blauwdruk lees je per centrum precies hoe jij ontworpen bent en hoe je dit in kunt zetten om jouw droomleven te creëren. 

Kanalen, poorten en planeten 

Tot slot zie je op jouw chart nog kanalen, poorten en planeten. 

Kanalen (ook wel ‘Channels’): Wanneer twee poorten (nummers) met elkaar zijn verbonden in je chart, ontstaat er een kanaal (channel). Kanalen zijn dus de verbindingen tussen twee centrums. Ze verbinden de energie van het ene centrum met het andere centrum en vormen zo een unieke kracht die je continu bij je draagt.

Poorten (ook wel ‘Gates’): In Human Design zijn er 64 poorten (poorten); dit zijn de cijfers die je in ieder centrum ziet staan. Als je in je chart een gekleurd rondje rondom het nummer ziet staan en een (half) ingekleurd lijntje (zwart of rood) dan is deze poort gedefinieerd. Grote kans dat je jezelf herkent in het thema van deze poort.

Planeten: Aan zowel de linker- als rechterkant van je chart zie je een rij figuren onder elkaar. Dit zijn de planeten. Elke planeet staat voor een bepaald thema. De linker rij is op onderbewust niveau en de rechter rij op bewust niveau.

Hoe nu verder? Aan de slag met jouw eigen Human Design

Na het lezen van dit artikel heb jij een stevige basis te pakken waarmee je jezelf verder kunt verdiepen in Human Design. Maar hoe pak je het vanaf hier aan? Het is belangrijk dat je je realiseert dat Human Design allemaal draait om het belichamen van jouw design. Daarmee verander je jouw frequentie. Door jezelf te alignen met je design verhoog je letterlijk jouw lichaamsfrequentie. En zoals Einstein al aantoonde: op die frequentie trek jij dingen aan, dit is de Wet van Aantrekking. Maar voor de Wet van Aantrekking zit nog een andere wet; de Wet van Actie. De Wet van Actie wil dat jij iets doet met de kennis die je hebt opgedaan. Zonder deze Universele Wet is het voor de Wet van Aantrekking bijna onmogelijk om jou te bereiken. Kom dus in actie:

 1. Helderheid: Vraag jouw persoonlijke chart op. Wat vertelt jouw Human Design? Duik in je chart zodat je weet wat de bedoeling is van jou. Vind je het lastig om je chart te ontcijferen? Vraag dan hier jouw uitgebreide blauwdruk aan. In deze uitgebreide op maat gemaakte handleiding lees je alles over jouw persoonlijke design. Ben je ook geïnteresseerd in jouw poorten, dan is gates het e-book wat je daar alles over gaat vertellen.
 2. Authenticiteit: Begin met je uit te drukken zoals je hebt gelezen in jouw design. Wat wil je zeggen? Wat wil je doen? Houd je niet in en ga ervoor.
 3. Alignment: Je doet het werk om de conditioneringen los te laten en je belichaamt jouw design. Je voelt een verandering in je lichaam. Je begint te schijnen van binnenuit (en de kans is groot dat jouw omgeving dit ook opmerkt).
 4. Creatie: Alles waar je naar verlangt ga je jouw leven inbrengen. Heb je een bepaald beeld van jezelf? Creëer het. Belichaam jouw energietype en luister naar je autoriteit.
 5. Vertrouwen: Vertrouw erop dat jij perfect bent ontworpen voor het leven waar je naar verlangt. Twijfels horen erbij. Blijf in je kracht staan en loop vooruit. 

Liefs,

Lindy

Meer weten over Human Design?

Het 5/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 5/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 5/1 profiel in Human Design ben jij hier om een held...

Stap voor stap deconditioneren met behulp van Human Design

Stap voor stap deconditioneren met behulp van Human DesignGedurende je leven heb je jezelf (bewust of onbewust) een bepaalde rol aangemeten. Dit kan komen door de dingen die je hebt meegemaakt, maar ook door de omgeving waarin je bent opgegroeid. De een is hier...

Het 4/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 4/6 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 4/6 profiel in Human Design draait het volledig om...

Het 1/3 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 1/3 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Met een 1/3 profiel in Human Design ben jij degene die...

Het 5/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 5/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Heb jij een 5/2 profiel in Human Design? Dan ben jij, met...

Het 4/1 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

In Human Design staat het 4/1 profiel voor degenen die hun eigen waarheid delen om anderen te verrijken.Je profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. Het 4/1...

Het 6/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 6/2 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe je je levensdoelen manifesteert. In Human Design staat het 6/2 profiel voor het opdoen van...

Wat is je incarnation cross in Human Design?

Wat is je incarnation cross in Human Design?Je incarnation cross in Human Design laat zien waarom jij hier op aarde bent gekomen en vertelt je alles over je levensmissie. De energieën van de vier gates waaruit je incarnation cross bestaat vertellen je grotendeels wat...

Hoe kan het dat tweelingen met hetzelfde Human Design toch verschillend zijn?

Hoe kan het dat tweelingen met hetzelfde Human Design toch verschillend zijn?Je unieke design wordt bepaald door je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats. Dit betekent dat tweelingen vaak zeer vergelijkbare of zelfs identieke Human Designs charts hebben. Maar...

Het 3/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jou

Het 3/5 profiel in Human Design: dit zegt het over jouJe profiel vertelt je alles over jouw persoonlijkheid en hoe je gezien wordt door je omgeving. Ook zegt het wat over hoe jij je levensdoelen manifesteert. In Human Design staat het 3/5 profiel voor experimenteren,...